Trauma paden
Alle ervaringen vanaf je geboorte laten sporen na. Niet alleen traumatische ervaringen maar ook fijne ervaringen. Deze ervaringen maken in jouw brein verbindingen, in je rechter en linker hersenhelft en je emotionele geheugen, je limbische systeem.
Het limbisch systeem
Latijn: limbus, rand of zoom, is een groep structuren die tussen de hersenstam en de hersenschors ligt en als een ring rond de hersenholten heen gaat. De structuren in het limbisch systeem zijn betrokken bij emotie, motivatie, genot en het emotioneel geheugen. Emotie komt vooral uit het limbisch systeem voort en daarbij heeft het erg veel te doen met het formeren van herinneringen. Het is evolutionair gezien een van de oudste delen van de hersenen, maar bevat ook enkele nieuwere structuren. Het limbische systeem is onderdeel van de grote hersenen.
Het limbisch systeem heeft een aantal functies, waaronder de regeling van het gedrag, het langetermijngeheugen, leren, de motivatie en emotie. Daarbij worden ook een paar stoornissen gelinkt met het limbisch systeem, waaronder epilepsie, depressie en schizofrenie. Bron: Wikipedia
Voorbeeld; je raakt een brandende kachel aan. Het lichaam stuurt een signaal naar je hersenen; let op, een kachel aanraken doet pijn. Kom je opnieuw bij een kachel dan stuurt het brein een signaal naar het lichaam: ‘laat het lichaam pijn ervaren’. Het lichaam moet gewaarschuwd worden; een brandende kachel is gevaarlijk.
Het circuit van trauma paden
De signalen gaan van het lichaam naar het brein en weer terug, als een pad of een circuit. Deze paden zitten in ons emotionele geheugen. Zo hebben we in ons leven van alles meegemaakt wat neurologische paden in ons brein heeft gemaakt. Net zoals je weet dat je niet aan een brandende kachel moet komen hebben we ook patronen als reactie op trauma gecreëerd. Dit zijn de bekende vechten, vluchten of bevriezen reacties.
Het kan ook andersom; Ergens in jouw verleden is er door een traumatische ervaring een neurologisch pad ontstaan. Hierboven op zijn overtuigingen ontstaan die niet gezond zijn voor jou, of niet bij jou passen. Dit kan resulteren in lichamelijke klachten. Misschien heb je chronische pijn, zoals hoofdpijn of rugpijn. Het is dan jouw brein dat een seintje geeft aan jouw lichaam; ho stop, dit pad is niet goed. Je moet dan nieuwe paden creëren. Maar hoe doe je dat, hoe laat je jouw lichaam en jouw brein een nieuw pad kiezen?
Nog een voorbeeld: Je hebt een emotioneel afwezige vader en op jonge leeftijd heb jij besloten dat je voor je moeder moet zorgen. En ook al was dit boven je macht, door ja te zeggen heb je een nieuw pad aangemaakt. Een pad van teveel op je schouders nemen. Keer op keer kom je in situaties terecht waarin je meer hooi op je vork neemt dan je aankunt. Dit pad, dit circuit, zit nu eenmaal in je limbische systeem. Het is een overtuiging geworden dat jij het wel kunt dragen. Je lichaam geeft al lange tijd seintjes van vermoeidheid af maar het pad dat je hebt belopen is sterker. Dan worden de klachten ernstiger, je nek zit vast en erger. Het lichaam stuurt steeds sterkere signalen totdat jij doorhebt dat je steeds hetzelfde pad loopt.
We hebben geleerd dat trauma niet alleen een gebeurtenis is die ergens in het verleden heeft plaatsgevonden; het is ook de afdruk die die ervaring achterlaat op de geest, de hersenen en het lichaam. Deze afdruk heeft blijvende gevolgen voor hoe het menselijk organisme in het heden weet te overleven. Trauma resulteert in een fundamentele reorganisatie van de manier waarop geest en hersenen percepties beheren. Het verandert niet alleen hoe we denken en waar we over denken, maar ook ons vermogen om te denken. ~Bessel van der Kolk
Maak jouw eigen circuit inzichtelijk
Als je bij alle ziektes de neurologische paden gaat bekijken, begin je bij het begin. Wanneer is het begonnen, wat was er toen het begon, en welk pad, welk patroon is hier ontstaan. Dit kun je doen met schaduwwerk volgens The Art of Shadow methode. We maken jouw eigen circuit inzichtelijk en laten je ervaren hoe je daarin vastloopt. Daarbij gebruiken we de fysieke signalen van het lichaam als feedbacksysteem. We gaan vervolgens dit pad heronderhandelen. Vervolgens laten we je ervaren wat het pad is dat wel bij jou past, je oorspronkelijke intentie.
In welk pad loop jij vast?