Triggers als uitnodiging om te helen
Triggers zijn kleine alarmbelletjes die je laten weten waar er nog onverwerkte pijn zit. Een pijnlijke ervaring in het verleden die je je misschien niet meer letterlijk kan herinneren. Als iets te heftig is, een traumatische ervaring, herinner je je waarschijnlijk nog wel bepaalde geuren of geluiden. Onze zintuigen, ogen, oren, neus, huid etc. spelen een belangrijke rol bij het vormen van herinneringen. Zo’n zintuiglijke herinnering kan een gevoel van angst of irritatie opwekken omdat je toen niet met het trauma overweg kon.
Hoe ontstaan triggers en wat kun je doen als je getriggerd wordt?
Een trigger betekent letterlijk een trekker van een vuurwapen. Het moment dat je ‘aan’ gaat op iets dat ervoor zorgt dat een pijnlijke herinnering weer naar boven komt. Een zintuiglijke herinnering kan zijn dat je;
- iets ziet; een kleur of een gelaatsuitdrukking
- iets hoort; bepaalde muziek, een fluisterende stem, een blaffende hond of een harde knal
- iets ruikt; de geur van alcohol of parfum kan een gevoel van walging opwekken, of de geur van pas gemaaid gras, een boom of struik, de plek waar ‘het’ gebeurde
- iets voelt; een kriebel op je huid of een aanraking van een bepaalde stof
Een trigger varieert van een lichte irritatie tot een heftige reactie die je niet onder controle hebt. Zo kan iemand zo sterk reageren om iets ogenschijnlijk onbenulligs. De reactie lijkt dan niet in verhouding te staan tot wat er op dat moment gebeurt. Maar wij zien dan alleen het tipje van de ijsberg en niet het trauma dat daaronder verborgen ligt.
Een volwassene die als kind in de steek gelaten werd, kan zich bijvoorbeeld getriggerd voelen door een onbeantwoorde tekst. De onzekerheid over waarom ze geen antwoord hebben gekregen, kan ertoe leiden dat ze gevoelens van verlatenheid opnieuw beleven.
Triggers en trauma
Sommige levensgebeurtenissen zijn te heftig om er op een adequate manier op te reageren. Iets is te veel, te snel, te vroeg en er is geen keuze en er is weinig tot geen koesterende ondersteuning. Een trauma. Ons zenuwstelsel wordt geactiveerd maar blijft ‘aan’ staan. We zijn dan heel alert met al onze zintuigen en onze hersenen slaan de omringende zintuiglijke prikkels op. Als we deze zintuiglijke prikkels jaren later tegenkomen, kunnen de hersenen de gevoelens die met het trauma gepaard gaan, reactiveren. In sommige gevallen zijn we ons er misschien niet eens van bewust waarom we bang of boos zijn.
Als je bijvoorbeeld een zwaar fiets-ongeluk krijgt terwijl je langs een vers gemaaid weiland fietst, kan de geur van het gras jarenlang triggers worden. De geur van parfum kan een trigger zijn als je in het huis van je tante logeerde waar nare dingen gebeurde en je niet weg kon.
Voorbeelden van triggers
Triggers zijn er in alle soorten en maten en dit zijn triggers die we tijdens onze zoom workshops of familieopstellingen zijn tegengekomen:
- genegeerd worden
- autoritair gedrag
- de geur van alcohol
- stilte
- kritische opmerkingen
- geldgebrek
- slome mensen
- domme mensen
- smoesjes
- luide stemmen
- harde geluiden
- belachelijk gemaakt worden
Aan de slag met je triggers
Een pijnlijke trigger trekt je aandacht naar een gebeurtenis in het verleden waar de pijn nog niet is geheeld. Het is een signaalfunctie, een uitnodiging om naar je schaduwkant te kijken. The Art of Shadow methode leert je om de trigger te gebruiken zelf de pijn te helen.
Hoe doen we dat?
We gaan letterlijk in de ‘wond’ staan om te voelen wat het wil vertellen. De trigger brengt ons daarnaartoe. Daarnaast laten we je ervaren wat je coping-mechanisme is geworden om met de soms jarenlange pijn om te gaan. Het gedrag of de overtuiging die je hebt ontwikkeld om wel om te kunnen gaan met de pijn is het masker geworden. Door zowel de trigger en je masker op te stellen ervaar je het innerlijke conflict waar je mogelijk nog steeds in heen en weer geslingerd wordt.
Je kunt aan de slag met je triggers tijdens de online zoom sessies, een live workshop of maak een afspraak met een sparringpartner. Liever zelf puzzelen? Kijk eens op Schaduwwerk oefeningen: wat triggert jou?