Fenomenologisch systemisch waarnemen
Waarnemen wat je daadwerkelijk ziet en niet wat je denkt dat je ziet. Fenomenologisch systemisch waarnemen gaat om zuiver waarnemen van dat wat is, buiten overtuigingen en aannames om.
De fenomenologie (van Oudgrieks φαινόμενον phainómenon ‘het zichtbare’, ‘verschijning’ en λόγος lógos ‘rede’, ‘leer’) is een filosofische stroming in de hedendaagse filosofie – ontstaan op de grens van de 19e en 20e eeuw -, die uitgaat van de directe en intuïtieve ervaring van fenomenen en hieruit de essentiële eigenschappen van ervaringen en de essentie van wat men ervaart, probeert af te leiden. Zij gaat dus niet uit van bepaalde vooronderstellingen en is vrij van theorieën die verschijnselen causaal met elkaar in verband wil brengen. Bron: WikiPedia
Stap uit de schaduw van de geest
Wat neem je werkelijk waar? En wat is versluierd achter een mist van verlangens en gehechtheid? Kun je overtuigingen en meningen opzij zetten en openstaan voor wat er echt gebeurt? De realiteit is rauw. De geest verdraait de werkelijkheid om de pijn te verzachten. Continue breien we verhaaltjes rondom pijnlijke ervaringen om het een plekje te geven. In het Engels wordt dit heel mooi genoemd: To reason away. Goedpraten, rechtvaardigen, verdedigen. We zijn heer en meester in geworden in het verbloemen van de werkelijkheid. De geest kan je enorm voor de gek houden en creëert een laag van verhalen over de realiteit heen. En die verhalen … die zijn we gaan geloven. Kom daar dan nog maar eens doorheen met gezond verstand.
Systemisch waarnemen
Fenomenologisch waarnemen wordt ook wel systemisch waarnemen genoemd en gebruikt in familieopstellingen. The Art of Shadow maakt gebruik van deze manier van kijken om naar de realiteit te kijken. Je kunt systemisch waarnemen eigen maken en jezelf trainen om verder te kijken dan de maskers die we dragen.
Systemisch waarnemen is waarnemen met je lichaam. Felt Sense is een manier van systemisch waarnemen. Het leert je luisteren naar de informatie die je zintuigen je geven. Wat voel je? Wat ruik je? Wat proef je? Wat kun je zien aan iemands lichaamshouding? Welke energie kun je voelen? Kom je bij een verborgen waarheid, dan kun je kippenvel krijgen. Je kunt oefenen met zuiver waarnemen, we behandelen dit uitgebreid in de Art of Shadow Master cursus.
Oefenen van zintuigen
De meest bekende zintuigen zijn de klassieke 5:
- Gezichtsvermogen / Oog / Zien
- Gehoor / Oor / Horen
- Reukzin / Neus / Ruiken
- Smaakzin / Tong / Proeven
- Tastzin / Huid / Voelen
Ieder mens staat in voortdurende wisselwerking met de wereld om hem heen. De antroposofische huisarts Albert Soesman beschrijft in De 12 zintuigen meerdere manieren waarmee we in contact komen met onze omgeving. Wat voel je bijvoorbeeld als je een steen aanraakt? Die steen of je eigen huid? Hoe werkt het evenwicht eigenlijk, als je vanaf een volkomen veilige positie toch hoogtevrees voelt?
Waarnemen
Kijken naar dat wat er is gaat over het aannemen van de waarheid. Dat wat waar is voelt krachtiger aan. Zolang de geest je fopt kun je niet ‘in je kracht staan’. Door beter te kunnen waarnemen leer je vertrouwen op je eigen lichamelijke reactie op situaties. Iemand kan je iets vertellen maar als je zintuigen je iets anders vertellen weet je dat je op moet letten.