Innerlijke polariteit, dualiteit, balans en dichotomie
Tijdens een schaduwopstelling van The Art of Shadow maken we gebruik van tegenstellingen zoals polariteit en dichotomie. We stappen letterlijk heen en weer in onze eigen innerlijke dualiteit. Door dit te doen maken we onszelf los uit het ‘alles of niets’ verhaal en maken we voelbaar dat je op elk moment een keuze hebt. Deze keuze noemen we wilskracht. Jij hebt de vrijheid en de verantwoordelijkheid voor je eigen keuzes.
In het heen en weer stappen tussen twee tegenpolen, het masker en de schaduw, maken we deze dualiteit voelbaar. We richten onze aandacht op wat we werkelijk voelen en ervaren in plaats van op wat we denken te weten. Deze tegenpolen kun je op verschillende manieren bekijken.
Innerlijke dualiteit, polariteit, balans en dichotomie
Dualiteit
Bij een dualiteit is er sprake van een ‘duel’, een innerlijk gevecht. Cognitieve dissonantie is een voorbeeld van een contrast of tegenstelling tussen twee ideeën. Dit wordt gezien als de strijd tussen negatief en positief of goed en fout. Bij dualiteit gaat het om alles of niets, alleen dit of alleen dat. In een duel kun je niet naast elkaar bestaan alleen tegenover elkaar. Dualiteit geeft een onprettig spanningsveld dat je het liefst wil opheffen.
Polariteit
Bij polariteit kunnen twee aspecten met elkaar verzoend kunnen worden of weer samengebracht kunnen worden om nieuwe eenheid te bereiken. Binnen polariteit stoten het negatieve en het positieve elkaar niet af zoals in de dualiteit, maar trekken ze elkaar aan. ‘Opposites Attract’ is hier van toepassing. Polariteit geeft een gezond spanningsveld waarmee iets nieuws kan ontstaan.
Balans
Alles moet in balans zijn is een veel voorkomend gezegde maar in het geval van schaduwwerk heb je niet persé iets aan balans. Balans zegt dat er van alles evenveel is maar wanneer is daar sprake van? Er is namelijk ook balans als iedereen arm of verdrietig is. Balans kun je vergelijken met rust en regelmaat of evenwicht. Je kunt baat hebben bij balans vinden tussen werken en rusten, alleen of samen zijn. Wil je groeien en ontwikkelen dan heb je aan balans niet zoveel.
Dichotomie
Bij een dichotomie gaat het om het naast elkaar bestaan van tegenstellingen. Het is de essentie van vrede omdat er tussen tegenstellingen niets ‘hoeft’. Een dichotomie is tweedeling van twee tegengestelde begrippen zonder dat ze met elkaar ‘strijden’. Net zoals de dag en de nacht zich ook niet met elkaar vermengen zoals polariteit, of persé even lang of kort moeten zijn zoals in balans of met elkaar in gevecht zijn zoals bij dualiteit. Je kunt bij dichotomie in het midden gaan staan en kijken naar je eigen innerlijke tegenstellingen zonder daarover te oordelen.
Leren over jezelf door je innerlijke tegenstellingen te leren kennen
De grote spelbrekers om jezelf te leren kennen zijn de innerlijke criticus en zelfrechtvaardiging. Naar je innerlijke tegenstellingen kijken zonder oordeel is de de kunst van het leren over jezelf.
Leren is het creëren van een relatie tussen iets wat je al weet en iets dat je nog niet weet.
Dit creëert zelfbewustzijn. Het bewustzijn is het fundament waarmee je je houding, visie, en handelen verandert. Leren over jezelf is een relatie aangaan met jezelf. Het communiceren van innerlijke dichotomieën, de tegenstellingen in jezelf opstellen is de basis van een gezonde relatie met jezelf.