Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ziekte opstelling

5 februari om 13:30 - 16:00

€220
ZIEKTE OPSTELLING

Ons lichaam is van oorsprong gezond. Veel van wat wij ziekte noemen wordt vanzelf beter door ons zelfhelende vermogen. Denk maar aan een schaafwond of koorts. Ziekte komt en ziekte gaat. Maar soms is een ziekte of klacht blijvend. Dan kan een ziekte opstelling meer inzicht geven in de oorsprong. Net als in een schaduw opstellingen of familie opstellingen werkt een ziekte opstellingen volgens systemische wetten.

Twee systemische wetten zijn:

  1. 1. alles wil gezien worden
  2. 2. iedereen heeft zijn eigen plek in het systeem

Als er iets of iemand in de schaduw staat in een familiesysteem kan het via een omweg ‘verhaal halen’. Denk bijvoorbeeld aan een familiegeheim of aan een gebeurtenis in je eigen leven waar niet over gepraat wordt. Dit kan te maken hebben met oorlog, iemand die iets fouts heeft gedaan, een traumatische ervaring, een miskraam of iets anders dat het daglicht niet verdragen kon.

Er is een uitdrukking: Je bent zo ziek als je geheimen groot zijn. Dit geldt op zowel individueel niveau als in familieverband. Systemisch gezien kan ziekte een onderdeel van het familiesysteem zijn dat via het lichaam vraagt om gezien te worden. De ziekte wordt dan een ‘trigger’ om oud zeer zichtbaar te maken.

Conflict als bron van ziekte

Elk soort conflict slaat altijd synchroon neer op de hersenen, de psyche en het weefsel of orgaan. Met The Art of Shadow methode kunnen we op onderzoek gaan naar het conflict dat er in je huist. We kunnen ook het contrast opstellen tussen leven met een ziekte en het lichaam laten herinneren hoe het voelt om helemaal gezond te zijn. Hoe zou het voelen om heel te zijn?

Helen in relatie

Door de ziekte op te stellen maken we contact met het systemische informatieveld van het familiesysteem. Representanten nemen waar wat of wie het is dat wordt buitengesloten. In relatie tot de ander zie je terug wat ziekte komt vertellen. Andersom kan het helen van relaties een ziekte in een ander daglicht stellen. Bekijk bijvoorbeeld een ziekte niet als het probleem van één persoon in een systeem, maar als van het hele collectief.

Healing happens in relationship

Stephan Hausner

Een ziekteopstelling is geen behandeling

Ondanks dat een opstelling geen behandeling is, kunnen we wel aan het licht brengen wat een ziekte of symptoom voor boodschap heeft.

“Zelfs als we met zieken werken dan zijn we nog niet bezig met ziektebehandeling of genezing. We beperken ons tot het systemisch werk, tot de dynamieken die bij de huidige familie of de familie van herkomst een rol spelen. Zodra die aan het licht komen, heeft dat vaak een verzachtende of zelfs genezende werking op de ziekte, maar dat is geen doel op zich. Het kan namelijk net zo goed zijn, dat in de opstelling duidelijk wordt dat de ziekte op zijn plaats is en dat de cliënt groeit door deze ziekte. Daarom zou een poging om genezing te willen bewerkstelligen, hier een inbreuk zijn op de ziel van de patiënt en een inbreuk op zijn lot. We gaan hier naar een ander niveau van helpen, in contact met iets groters.”

Bert Hellinger ‘De kunst van het helpen’

Gegevens

Datum:
5 februari
Tijd:
13:30 - 16:00
Kosten:
€220
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , ,
Site:
https://trudimulder.nl/

Organisator

Trudi Mulder
Telefoon
06 51202980
E-mail
trudimulder@live.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Woudenberg
Translate »